Tämä on lupaava artikkeli.

Kosraenkottarainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kosraenkottarainen
Piirros vuodelta 1831
Piirros vuodelta 1831
Uhanalaisuusluokitus

Hävinnyt [1]

Hävinnyt

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Kottaraiset Sturnidae
Suku: Kiiltokottaraiset Aplonis
Laji: corvina
Kaksiosainen nimi

Aplonis corvina
(Kittlitz, 1833)

Synonyymit
  • Lamprothornis corvina[2]
  • Aplonas corvina[3]
  • Aplonis corvinus[4]
Katso myös

  Kosraenkottarainen Wikispeciesissä
  Kosraenkottarainen Commonsissa

Kosraenkottarainen (Aplonis corvina) oli Tyynellämerellä, Mikronesian liittovaltiossa sijaitsevalla Kosraen saarella elänyt kotoperäinen kottaraislaji, joka kuoli sukupuuttoon 1800-luvun puolivälissä. Yleisväriltään mustasta linnusta tunnetaan vain kaksi näytettä, jotka Heinrich von Kittlitz keräsi 1828.

Lintu oli yleisväriltään kiiltävän musta. Kussakin höyhenessä oli kiiltävät reunat, joiden väri vaihteli teräksenvihreästä purppuranpunaiseen. Jalat ja pitkä nokka olivat mustat.[4]

Elinympäristö ja kehitys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kosraenkottarainen eli Mikronesian liittovaltiossa sijaitsevalla Kosraen saarella. Sen elinympäristöä olivat vuorten rinteillä kasvavat subtrooppiset ja trooppiset kosteat metsät.[1] Lintu oli ilmeisesti saapunut saarelle jo varhain, yhtenä ensimmäisistä lajeista. Se ei ollut kehittynyt muista Mikronesiassa tavattavista kottaraislajeista, vaan mahdollisesti salomoninkottaraisesta (Aplonis grandis) tai jostakin sen lähisukulaisesta.[4] Pitkän nokan perusteella sen lähin sukulainen on luultavasti samoankottarainen (A. atrifusca).[4] Myös biakinkottarainen (A. magna) on kosraenkottaraista muistuttava, mutta sitä pitkäpyrstöisempi ja lyhytnokkaisempi laji.[4]

Tunnetut yksilöt ja sukupuutto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajista on olemassa vain kaksi näytettä. Kummatkin keräsi Heinrich von Kittlitz vuonna 1828, ja niitä säilytetään nykyisin Pietarissa.[1] Joidenkin lähteiden mukaan säilyneitä nahkoja olisi kuitenkin viisi kappaletta.[5] Kittlitz teki linnusta myös piirroksen.[4]

Kosraenkottaraisesta ei ole tehty havaintoja Kittlitzin vierailun ja näytteiden keruun (vuodenvaihde 1827–1828) jälkeen.[4] Lintu oli hyvin todennäköisesti kuollut sukupuuttoon vuoteen 1880 mennessä, jolloin saksalainen tutkimusretkeilijä Otto Finsch vieraili saarella eikä nähnyt ainuttakaan lajin edustajaa.[1] Vuonna 1931 saaren vuoristoissa suoritettiin etsintöjä kottaraisen löytämiseksi, mutta ne eivät tuottaneet tulosta.[4] Häviämisen syynä olivat todennäköisesti rotat, joita kulkeutui Kosraelle vahingossa valaanpyytäjien laivojen kyydissä ja jotka ovat alueella yhä runsaslukuisia.[1] Rotat söivät lintujen munia ja poikasia.

  1. a b c d e BirdLife International: Aplonis corvina IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.1.2014. (englanniksi)
  2. Mayr, Ernst & Greenway, James C. (toim.): Check-list of birds of the world, s. 77. Cambridge: Harvard University Press, 1962. Biodiversity Heritage Library (viitattu 28.11.2012). (englanniksi)
  3. Catalogue of Life: Annual Cheklist (englanniksi)
  4. a b c d e f g h Baker, Rollin H.: The Avifauna of Micronesia. University of Kansas publications, Museum of Natural History., 1951, 3. vsk, nro 1, s. 301–302. Lawrence: University of Kansas. Biodiversity Heritage Library. Viitattu 28.11.2012. (englanniksi)
  5. Lontoon luonnonhistoriallinen museo: piirroskuva viidestä näytteestä[vanhentunut linkki] (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]